SYNOPSE

Lord of War je akční dobrodružný příběh podle skutečné události, který se odehrává ve světě mezinárodního obchodu se zbraněmi.
Příběh filmu pojednává o pozoruhodných výkonech obchodníka se zbraněmiYuriho Orlova (NICOLAS CAGE). Yurimu, který se pohybuje vnejnebezpečnějších bojových zónách světa, se daří zůstat krok předneúnavným agentem Interpolu (ETHAN HAWKE), svými obchodními konkurentya dokonce i zákazníky, mezi něž patří většina nejznámějších světovýchdiktátorů. Jeho největším soupeřem se však nakonec stane vlastnísvědomí.
Kromě oscarového herce NICOLASE CAGEA (Lovci pokladů, Adaptace, LeavingLas Vegas, Tváří v tvář, Con Air, Skála) a na Oscara nominovanéhoETHANA HAWKEHO (Zloděj životů, Training Day, Gattaca, Bolestná realita,Společnost mrtvých básníků) je součástí hvězdného obsazení filmu takéBRIDGET MOYNAHAN (Já, robot, Nejhorší obavy, Test, Divoké kočky), JAREDLETO (Úkryt, Klub rváčů, Rekviem za sen, Americké psycho) a na Oscaranominovaný IAN HOLM (Pán prstenů, Letec, Den poté, Sladké zítřky,Vetřelec).

O FILMU
Aktuální téma celosvětového obchodu se zbraněmi ječasto zmiňováno a prodiskutováváno v současných médiích, ale v oblastikinematografie se zatím žádný titul, který by se tomuto způsobupodnikání blíže věnoval, neobjevil. Scénárista a režisér Andrew Niccolse při vymýšlení postavy Yuriho Orlova - pašeráka zbraní, který díkysvým mistrovským výkonům na tomto poli získal přezdívku Lord of War -nechal inspirovat několika nedávnými událostmi. Postava Orlova, v nížNiccol spojil příběhy pěti skutečných obchodníků se zbraněmi, bylazároveň vhodným materiálem pro studii temnější strany lidskéhocharakteru.
"Skoro všechno, co se ve filmu děje, má skutečnou předlohu," říkáNiccol. "Vojenské helikoptéry, které byly prodávány jako záchranné,překupníci se zbraněmi, kteří měnily názvy a registrační údaje svýchlodí přímo na moři, dobře známý obchodník se zbraněmi, který byl vAmerice propuštěn z vazby za velmi podezřelých okolností, skutečnosti omasových krádežích sovětského vojenského arzenálu po pádu Sovětskéhosvazu. to všechno je pravda."
To, že se film do jisté míry zakládal na skutečných událostech, všakpodstatným způsobem znesnadnilo financování projektu. "Díky tomu, že sefilm nevyhýbá faktům o úloze Spojených států při dodávkách zbraní, bylpovažován za příliš kontroverzní. Hledání amerických sponzorů navíczkomplikovalo jeho nešťastné načasování - scénář byl odevzdán týdenpřed začátkem války v Iráku."
Do filmu nakonec vložilo důvěru několik zahraničních investorů. Jedním zlidí, bez nichž by jeho realizace nebyla možná, byl i producentPhilippe Rousselet. "Když se snažíte týden před začátkem války v Irákuprodat film o pašerákovi zbraní, máte jisté tušení, jak náročné to asibude. Trvalo mi to rok a půl. Realizoval jsem celkem tři sponzorsképlány, takže se všemi těmi smlouvami, které jsem v souvislosti s tímtofilmem uzavřel, jsem mohl natočit tři filmy."
Rousselet ani Niccol neměli v úmyslu se vzdát. Rousselet se rozhodl státjeho producentem na základě kvality a inteligence Niccolova scénáře apo celou dobu se nevzdal svého přesvědčení, že by se mohlo jednat ovýjimečný film. "Je to velmi silný příběh se silnými postavami, kterýje podán zcela unikátním způsobem. Na podobný scénář člověk narazí jenzřídka a lze to považovat za velké štěstí."
Působivost scénáře k filmu přilákala také prvotřídní herce. "Velice semi líbilo, že si film nebral žádné servítky a byl upřímný," říkáNicolas Cage, který se v něm zhostil hlavní role Yuriho Orlova. "Jenhrstka lidí má žaludek na to, aby to podala takovým způsobem jakoAndrew. To je jeden z důvodů, proč jsem chtěl tento film točit - lišilse od všech ostatních. Měl unikátní a originální příběh a dle méhonázoru pojednává o tématu obchodu se zbraněmi velmi realisticky." Cagebyl natolik přesvědčen o kvalitě zdrojového materiálu, že se rozhodl nafilmu podílet také jako producent.
"Když se Andrew poprvé setkal s Nicolasem, pozval jej do své pracovny.Tam měl asi desetimetrový stůl, který byl kompletně pokrytý fotkami zčasopisů a novin - byly to jeho představy o tom, jak by měl filmvypadat. Postupně mu všechno ukazoval a když došli na konec, ležela tamopravdová AK-47. Andrew se ho zeptal: _Tak co, jdete do toho nebo ne?'Nicolas mu odpověděl: _Ano.'"
Niccol si nedokázal představit, že by postavu Yuriho, který řeší spoustuvnitřních dilemat, dokázal zahrát s takovým charisma někdo jiný."Nicolas Cage je zřejmě jediný herec, který dokáže ztvárnit překupníkase zbraněmi tak, aby působil zároveň přesvědčivě i sympaticky," říkárežisér.
Cage nebyl jediný, komu scénář učaroval. Herec Ethan Hawke, kterýztvárnil Orlovova zdatného protivníka, agenta Interpolu JackaValentinea, je fanouškem Niccolových snímků už delší dobu - v minulostis ním pracoval na filmu Gattaca. "Na Andrewově stylu psaní mě dokážepřekvapit v podstatě úplně všechno," říká Hawke. "Jednak je velicezajímavé už rámcové téma a navíc mě scénář šokoval, takže jsem se začalo tuto roli doopravdy zajímat."
"Tento film je skutečně unikátní. Když jsem četl scénář, byl jsemopravdu překvapen, protože je to částečně komentář sociopolitickéhodění ve světě a částečně studie nitra hlavního hrdiny, který pracujejako překupník se zbraněmi. Nic takového jsem dosud na plátně neviděl.Nikdy jsem neviděl žádný film, který by mapoval dění v tomto světě,"říká Jared Leto, který si zahrál Orlovova mladšího bratra Vitalyho."Scénář mě fascinoval a hodně jsem si z něj odnesl."
Herečka Bridget Moynahan se svými kolegy souhlasí: "O dobré scénáře jenouze, takže jsem byla pevně odhodlána této příležitosti využít. Bylajsem opravdu ráda, že jsem roli nakonec dostala - zejména spřihlédnutím k tomu, že jsem se ocitla ve společnosti takových hvězd."
Silnou sestavu doplnil Niccol hereckým veteránem Ianem Holmem, který sezhostil role Simeona Weisze - překupníka se zbraněmi ze staré školy,který je dokonalým protikladem drzého, mladého Orlova. Herec EamonnWalker na plátně poněkud zlidštil jednoho z nejkrutějších africkýchdiktátorů Andreho Baptistu, jehož bezduše agresivního syna AnderaJuniora si zahrál Sammi Rotibi.
Producent Rousselet ochotně potvrzuje, že po přečtení Niccolova scénářeihned kývli na nabídku role ve filmu všichni oslovení herci. "Nic byl stímhle filmem svázaný od začátku, byl to první herec, kterého jsmeměli. O Ethanovi Andrew přemýšlel vždycky, takže jsme po celou dobupředběžně počítali s tím, že ve filmu bude," vzpomíná Rousselet. "NaAndrewovi a jeho práci je moc fajn to, že po přečtení scénáře nebosetkání s ním herci s přijmutím role nijak neotálejí."

ATMOSFÉRA A VIZUÁLNÍ ZTVÁRNĚNÍ
"Mám ve zvyku se na své filmynedívat," říká Jared Leto. "Ale na tenhle jsem opravdu zvědavý, protožeje tak výjimečný a tak velkolepý. Za normálních okolností by měl takovýfilm miniaturní rozpočet, ale lidé, kteří za ním stojí, jsou zjevnědost odvážní. No, jsem opravdu zvědavý, zejména s přihlédnutím k jehotématu a velikosti - přestože jde o nezávislý film, působí velkolepě."
Vzhledem k rozsahu a různorodosti Niccolova scénáristického a režijníhopřístupu je těžké tento film žánrově zařadit. Niccol to však nepovažujeza příliš velký problém: "Vzhledem k tomu, že Yuri je mezinárodnípřekupník se zbraněmi, musí to být jednoznačně road movie. Podíváme sev něm do více než 13 zemí, jejichž prostředí dramaticky nasnímalkameraman Amir Mokri ve spolupráci s hlavním výtvarníkem JeanemVincentem Puzosem. Kombinace jejich talentů nám napomohla věrněznázornit smutnou absurditu světa obchodu se zbraněmi."
Rousselet si velmi pochvaluje Puzosovu práci na realistických válečnýchruinách, mezi nimiž Yuri Orlov buduje svou kariéru. Puzos si při jejichmodelování musel vystačit se značně omezenými prostředky. "Je to film srozpočtem 50 milionů dolarů a je velmi nezávislý, takže vytvořit takovéprostředí, jaké vyžaduje scénář, bylo velmi náročné a vyžadovalo tospoustu úsilí od všech lidí ze štábu. Pracovali s velmi omezenýmrozpočtem, ale přišli s něčím, co na plátně vypadá jako film za 200milionů."
"Je to neskutečný film," říká Leto. "Stanete se svědkem věcí, kterénikdo z nás nikdy ve skutečnosti neviděl. Po bitvě v ulicích zůstane nazemi doslova koberec z prázdných nábojnic. Tenhle film vám ukáže věci,které byste nečekali."
Stejně jako Leto vidí ve filmu silný politický podtón také Hawke."Pravda je taková, že Spojené státy vyrábějí spoustu zbraní a také jichspoustu prodají. A prodávají je spoustě chudých lidí, kteří se s nimipak navzájem zabíjejí," vysvětluje herec.
"Je to portrét člověka, který se pohybuje na své vlastní morální hranicia chová se podle souboru pravidel, která si sám určil. Je to taképortrét dnešního světa, který ukazuje, jak věci fungují a co se děje vzákulisí. Neuvidíte v něm věci, které vám ukazují každý večer vezprávách, ale to, co většině lidí vrtá hlavou."
"U filmu s názvem Lord of War si lidé mohou myslet, že jde o akčnízáležitost, ale ve skutečnosti je to drama," říká Nicolas Cage. "Stímto žánrem a stylem natáčení si bezesporu pohrává, ale ubírá se úplnějiným směrem." Cagea přitahoval také černý humor, který film prostupujea vyvažuje krutou podstatu Orlovova obchodování se zbraněmi lidskýmiokamžiky. Kombinaci černého humoru a dramatických scén ocenil takéHawke.
"Ve videopůjčovnách film skončí rozhodně v uličce _drama'," prorokujerežisér Niccol. "Kdyby měli sekci _obchodování se zbraněmi', byl by tamasi hodně osamocený, protože do tohoto světa jsme mohli nahlédnoutzatím jen velmi zřídka, pokud vůbec. Doufám, že tento film divákydonutí k zamyšlení."

O NATÁČENÍ
Natáčení filmu začalo 2. srpna 2004 v New Yorku. Podevíti dnech natáčení na Manhattanu a části Brighton Beach na ConeyIslandu se produkce na deset týdnů přesunula do Kapského města vJihoafrické republice. Film byl dokončen 2. listopadu 2004 po třídennímnatáčení v České republice, kde štáb využil bývalé sovětské vojenskézákladny, aby natočil scény, které se odehrávají na Ukrajině.
Niccol si získal velký obdiv herců i filmového štábu svým důkladným studiem všech reálií, které s tímto tématem souvisejí.
"Je to kompletně Andrewova práce," vysvětluje Rousselet. "Pracuje velminezávislým způsobem - je zcela samostatný a všechen výzkum zvládá bezcizí pomoci. Je velký perfekcionista a nenechává nic náhodě. Pokud mátejakoukoliv nezodpovězenou otázku, stačí se jej zeptat a ihned dostaneteodpověď."
"Na práci s Andrewem je skvělý jeho zápal pro věc. Zjistí si k tématutolik věcí, že vás s nimi úplně zavalí. Vůbec není třeba si cokolivzjišťovat - pokud se chcete zeptat na něco z toho, o čem filmpojednává, úplně vám postačí, když zajdete za ním," říká Hawke.
Kombinace Niccolovy obeznámenosti s tématem a jeho nutkání ztvárnitOrlovův svět co nejrealističtěji dovedla štáb až do nebezpečných zónKapského města. Navzdory velkým obavám z nebezpečného prostředí bylNiccol odhodlán svůj plán zrealizovat, protože byl přesvědčen o tom, žeby tamější ulice mohly skvěle zastoupit prostředí liberijského hlavníhoměsta Monrovie.
Různorodost krajiny v Jihoafrické republice štábu umožnila suplovattamějším prostředím celou řadu afrických, asijských či jihoamerickýchzemí a dokonce i místa jako Ukrajina nebo oblast Karibiku. Díky tomumohli filmaři tato místa zanést do děje i s tak omezeným rozpočtem. "Toje jedna z věcí, které jsou na Jihoafrické republice výjimečné,"podotýká Leto. "Dokáže suplovat obrovský kus světa. Její topografie jehodně bizarní, ale v pozitivním slova smyslu. Bylo mi potěšením tadynatáčet."
Přestože byli herci i lidé ze štábu nádherným prostředím uchváceni,našly se i chvíle, kdy by někteří z nich uvítali trochu méně exoticképodmínky. Pramalé nadšení projevoval Nicolas Cage, který si v jednéscéně musel zahrát s divokými zvířaty: "Na scéně byl velký sup a jájsem ani v nejmenším nepochyboval, že jde o nějaký obzvláště dravý druhvelociraptora z Jurského parku. Byl to dinosaur. Řval, skřehotal,poskakoval a měl obrovské pařáty - měl jsem pocit, že kdyby se na měrozhodl jakýmkoliv způsobem usadit, roztrhal by mě na kusy. A krmili homalými supy, takže byl ten výjev ještě daleko hrůznější!"

O TVŮRCÍCH
Oscarový herec NICOLAS CAGE (Yuri Orlov) je jedním znejvšestrannějších herců současné doby a svůj talent prokázal v širokéškále filmových žánrů - od akce přes drama po komedii. Za svounezapomenutelnou roli ve filmu Leaving Las Vegas získal svého prvníhoOscara. V souvislosti s tímto filmem obdržel také Zlatý glóbus a cenupro nejlepšího herce od organizací New York Film Critics Circle, LosAngeles Film Critics Association, Chicago Film Critics a National Boardof Review. Zatím naposledy si zahrál v komediálním dramatu ŠvindlířiRidleyho Scotta se Samem Rockwellem a Alison Lohman, dobrodružné akciLovci pokladů v režii Jona Turteltauba a produkci Jerryho Bruckheimeraa drama The Weather Man. V roce 2002 byl nominován na Oscara, Zlatýglóbus a ceny BAFTA a SAG za dvojroli dvojčat ve filmu Spikea JonzehoAdaptace. V témže roce byl uveden jeho režijní debut Sonny, v němž sizahráli James Franco, Mena Suvari, Brenda Blethyn a Harry Dean Stanton,a jeho společnost Saturn Film vyprodukovala snímek Život Davida Galea sKevinem Spaceym, Kate Winslet a Laurou Linney. V dřívější době byl Cagetaké producentem snímku Ve stínu upíra. Jeho dalšími filmy z roku 2002byly Kód Navajo (režie John Woo) a Mandolína kapitána Corelliho (JohnMadden). V poslední době si zahrál také ve vánočním příběhu Otec rodinya filmu Martina Scorseseho Počítání mrtvých. V roce 1997 se představils Johnem Travoltou v akčním thrilleru Tváří v tvář, jenž mu přineslspoustu cen včetně Blockbuster Entertainment Award. Byl také nominovánna tři ceny MTV Movie Award. Se známým producentem Jerrym Bruckheimeremspolupracoval na dalších třech filmech - 60 sekund, Con Air a Skála.Jeho prvním významnějším úspěchem byla nominace na Zlatý glóbus za roliv netradiční romantické komedii Pod vlivem úplňku, ve kterém si zahráls Cher. Další nominaci na Zlatý glóbus mu přinesl film Líbánky v LasVegas v roce 1992. Do jeho filmografie patří také filmy Hlídat Tess,Red Rock West, Zběsilost v srdci, 8 MM, Hadí oči, Nebe nad Berlínem,Může to potkat i vás, Polibek smrti, Birdy, Valley Girl, Zmatky vArizoně, Cotton Club a Peggy Sue se vdává. Debutoval ve filmu Dravéryby.

ETHAN HAWKE (Jack Valentine) byl nominován na Oscara a cenu SAG zaroli ve filmu Training Day. Je nejen úspěšným hercem, ale takédivadelním scénáristou a režisérem. Ethan se narodil v texaském Austinua později se přestěhoval do New Jersey. Herectví začal studovat vprestižním princetonském McCarter Theater a brzy získal svou prvníprofesionální roli. Ve filmu pak debutoval v roce 1985 ve svých 14letech jako postava sci-fi filmu Badatelé. Krátce po něm dostal svouprvní velkou roli v oscarovém filmu Společnost mrtvých básníků, po němžnásledovaly filmy Táta a Bílý tesák. Zatím naposledy jsme jej mohlividět v úspěšném snímku Před soumrakem s Julií Delpy - společně s toutoherečkou a režisérem Richardem Linklaterem k filmu také napsal scénář.Zahrál si také v nedávném filmu Zloděj životů s Angelinou Jolie,Kieferem Sutherlandem, Olivierem Martinezem a Genou Rowlands. Mezi jehodalší filmy patří Bohatí láskou, Vodní země, Hlídka v Ardenách, Přežít,Bolestná realita, Před úsvitem, Gattaca, Velké naděje, Hamlet, Přiznánía Sním či bdím? V roce 2001 natočil svůj celovečerní režijní debut -snímek Chelsea Walls, který vypráví pět příběhů, odehrávajících seběhem jednoho dne v jednom hotelu. V tomto dramatu si zahráli UmaThurman, Kris Kristofferson, Rosario Dawson, Natasha Richardson a SteveZahn. Poprvé se režijní taktovky zhostil v roce 1994, kdy natočilkrátký film Straight to One. Jeho první román The Hottest State, kterýse objevil na pultech knihkupectví na podzim 1996, je v současné dobějiž podevatenácté dotiskován. Jeho druhá kniha Ash Wednesday vyšla vroce 2002. Jeho nadcházejícím filmem je remake klasického thrilleruJohna Carpentera z roku 1976 Assault on Precinct 13, v němž se objeví sLaurencem Fishburnem, Dreou De Matteo, Johnem Leguizamem a Mariou Bello.

JARED LETO (Vitaly Orlov) si poprvé zahrál větší roli ve filmuZázračný běžec, v němž ztvárnil tragédií poznamenaný život nadějnéhoolympionika Stevea Prefontainea. Další nezapomenutelnou roli obsadil vdramatu Darrena Aronofskyho Rekviem za sen s Jennifer Connelly a EllenBurstyn, ve kterém si zahrál člověka závislého na heroinu. Mezi jehodalší filmy patří thriller Davida Finchera Úkryt s Jodie Foster aForestem Whitakerem, Americké psycho s Christianem Balem, Narušení sWinonou Ryder, Klub rváčů s Edwardem Nortonem a Bradem Pittem a válečnédrama Tenká červená linie. V minulém roce se objevil s ColinemFarrellem, Anthonym Hopkinsem, Angelinou Jolie a Valem Kilmerem vhistorickém velkofilmu Olivera Stonea Alexander Veliký. Má za seboutaké vedlejší role ve filmech Temná legenda a Co si ušít do výbavy.Známým se stal také díky televiznímu seriálu Tak tohle je můj život.Jeho nadcházejícím filmem bude krimithriller Lonely Hearts.

ANDREW NICCOL (scénář, režie, producent) se narodil na NovémZélandu, kde vymýšlel a režíroval reklamní spoty. Jeho filmová kariérazačala teprve po přesunu do Los Angeles. Niccol debutoval snímkemGattaca, který natočil podle vlastního scénáře. Film, v němž si zahráliEthan Hawke a Uma Thurman, byl nominován na Oscara a Zlatý glóbus. Jakoscénárista a producent se podílel na komediálním dramatu Truman Show sJimem Carreym v hlavní roli, který byl na Oscara nominován hned třikrát- mimo jiné v kategorii nejlepší scénář. Za scénář obdržel Niccol takécenu BAFTA. Roli scénáristy, producenta i režiséra zastoupil usatirického snímku Simone v hlavní roli z Alem Pacinem. Je také autoremnámětu a vedoucím výroby filmu Stevena Spielberga Terminál, v němž sizahráli Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones.